Observatii planetare in decembrie 2024

 Azi, 22 decembrie 2024, am observat:

Dimineata (nu mai stiu ora exacta, ~10:00), am observat cu binoclul Lacerta Explorer 10x50, Luna cu cateva cratere interesante la Sud. Luna nu am mai observat-o de mult timp, chiar astept sa o observ si cu telescopul.


Dobsonian 200mm + ocular zoom 8-24mm + 4mm Plossl:

17:30-18:00

- am zarit cu ochiul liber planeta Venus si am decis sa scot telescopul ca sa o admir. Era foarte stralucitoare pe cer si am adus repede ocularele si am inceput observatiile. La observatii a participat si o pisicuta, care a tot daramat accesoriile si capacele ocularelor 😃. Planeta s-a vazut bine la 150 si 300x, fara detalii, dar se vedea bine discul si faza planetei.

- a urmat Jupiter, cu 3 dintre sateliti, abia a rasarit si becul stradal incurca observatiile. Ulterior s-a innorat si mi-am pierdut speranta, mai vroiam sa observ si alte obiecte ceresti.


19:15-19:40 (s-a inseninat temporar, pe la ora 20 iarasi s-a innorat inspre Vest, se pare ca asa va fi toata noaptea)

Telescopul a ramas afara, aclimatizat si vazand cerul senin si instelat, am decis sa ies sa mai observ cate ceva.

- Am reusit sa reobserv planeta Jupiter, care s-a vazut clar, minunat. Si tatal meu s-a bucurat cand a vazut planeta cu o asemenea claritate. Se vedea detalii destul de fine pe la 150x. Am vazut 3 benzi, 3 luni la est de planeta, iar la vest de planeta, Callisto si steaua HD 30588 conform Stellarium. Mara pata rosie nu era prezenta.

- Am mai observat cateva stele: Capella(stralucitor, galbuie), Aldebaran(portocaliu) si Mel25, M45 Pleiadele, se vedea fiecare stea individual frumos, albastrui, Mel 20 cu Mirfak/Beta Persei/Algol. Si cam atat, am mai facut poza cu telefonul, unde am observat fotografic M31 si slabut M33, probabil se vedeau si cu telescopul din gradina, dar venea repede o alta patura de nori si nu am mai carat telescopul in gradina.

Sa speram ca va urma si saptamani senine, imi doresc foarte mult sa fac observatii mai complexe, mai ales cu binoclul, de exemplu la stele variabile, obiecte dso de iarna si mai ales planeta Marte, cu calota glaciara.

Am mai observat ca vara, cand noaptea e scurta, nu ploua si e senin, iar acum cand noaptea e lunga si frumoasa, sunt multi nori, precipitatii si ceata sau praf saharian. 😞


Actualizare: In noaptea aceasta(23.12.2024) intre ora ~12:15-12:40 am iesit din nou afara la observatii, dupa ce initial doream sa ma culc, dar am observat ca cerul este partial senin/cetos si am zis sa incerc din nou sa observ planeta Marte, indiferent de conditiile atmosferice.

Am observat:

- Planeta Marte, care se vedea mai mare decat acum cateva luni si ma bucur foarte mult ca am reusit sa observ calota glaciara nordica a planetei, atat la 150x, cat si la 300x, iar la sud cred ca se mai vedea ceva mai slab.

- M42-43 - se vede slabut, mai difuz; am mers pana la 300x ca sa admir stelele din trapez.

- Planeta Jupiter si cei 4 sateliti - m-am reintors a 3-a oara in aceasta noapte la planeta aceasta, care se vedea extraordinar de clar, cred ca a fost vedeta noptii impreuna cu Marte. Benzile se vedeau clar si am reusit in sfarsit sa observ si Marea Pata Rosie, la 150x si 300x. 😃


Cer senin, David

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=239204&highlight=#239204

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Observatii multiple de iunie: stele variabile si DSO

Calea Lactee - Mai 2025

Alerta Aurora Boreala Romania si Europa