Observatii de ianuarie
În data de 25.01.2025, am fost afară cu dobul de 200/1220, cu ocularele zoom 8-24mm, 10mm și 4 mm plossl.
Începând cu ora 19:30, am observat:
- Venus, ca o semilună, în jur de 45-50% iluminat, nimic neobișnuit.
- Saturn cu inelele sale, fiind la apus, se vedea întunecat + satelitul Titan cred.
- Marte - ca un disc mic + calota glaciara nordică, măriri până la 305x.
- Pollux și Castor (ca dublă frumoasă).
- Jupiter, cu două benzi ecuatoriale, slăbuț se vedea parcă încă o bandă spre Nord + alte detalii fine dacă mă concentram bine.
- Uranus - m-am chinuit să-l găsesc și cred că l-am confundat cu alte stele din zonă, o să mai încerc în alte zile să găsesc această planetă.
- Pleiade, Hyade și Aldebaran, câmpul telescopului este prea mic pentru ele, dar s-au văzut frumos.
- Nebuloasa Orion(M42 și M43) foarte frumos, nucleu luminos alb-albăstrui, cu trapezul și conturul frumos întunecat. M-am chinuit să văd culori, dar cred că trebuie apertură mai mare.
- Sirius + un roi de stele dedesubt, M41 cel mai probabil.
- M31, M32, M110 - s-au văzut decent, dar fără multe detalii, dar zone difuze + nucleul luminos gălbui a lui M31.
- NGC 884 și 869 - s-au văzut excelent, cu zeci de stele în ele, iar Ngc 457 s-a văzut foarte frumos, în formă de bufniță.
- Roiul din Rossete, NGC 2244, din păcate nu s-a văzut nebuloasa.
21:12 pauză
De la ora 22 la 23:00 am făcut câteva poze cu telefonul + observații rapide cu binoclul, unde am recapitulat obiectele observate prin telescop și am observat și alte obiecte, de exemplu, M81 & M82.
................
Azi, 27.01.2025, de la aprox. ora 19, am organizat un mic "Stat party" la mine acasă cu câțiva cunoscuți. Este a 2-a oară când prezint la un grup de persoane (în afară de familie) obiecte prin telescop, mi-a fost puțin greu, dar le-am prezentat câteva obiecte mai importante rapid, înainte să vină norii pe la ora 20:30. Am observat împreună și am discutat împreună despre planetele ce se vedeau frumos pe cer. Am început cu planeta Venus și Saturn, care se vedeau destul de bine. Au fost câteva reacții frumoase de uimire. ( Înainte de această întâlnire, am observat singur Venus și parcă se vedea la măriri mai mici ceva mai întunecat, dar nu știu sigur, la măriri mari se vedea luminos, gălbui, fără detalii. Ulterior am admirat și Castor, care azi era mai apropiat, nu era complet despărțită și parcă o vedeam triplă, nu știu de ce, dar nici seeingul nu era așa bun, era decent).
Mai târziu am mers la Jupiter și am observat 2 sateliți de ai săi, iar la Jupiter se vedeau frumos benzile, iar apoi au fost și aici câteva reacții frumoase Very Happy. Am observat și planeta Marte, care se vedea mai greu și mai mic, doar eu am reușit să văd slăbuț calota glaciară nordică. Am observat la final și nebuloasa Orion, care era foarte frumoasă și era multă bucurie la observarea ei. Am încercat să descriu ce este această nebuloasă și efectul timpului, că se află la vreo 1400 ani lumină față de noi și o vedem, de fapt, cum era ea în trecut, vedem istoria ei. Au fost făcute și observații cu binoclul și s-au bucurat să observe zeci de obiecte pe cer cu el. Aș vrea să construiesc o montură paralelogramă pentru binoclu, sa6pot arăta mai ușor și altor persoane obiectele pe care le văd eu prin binoclu.
Și am terminat sesiunea cu o poză de grup (înafara de mine, eu am fost fotograful!). Smile
Pe la ora 21, am ieșit din nou cu tatăl meu să vedem tranzitul satelitului Io pe Planeta Jupiter, să vedem umbra ei și să facem și noi doi o poză cu telecopul, dar s-a înnorat complet cerul, din păcate! Mai urmează săptămâna asta și săptămâna viitoare probabil și alte adunări, să observăm, mai ales, spectaculoasa Lună cu craterele ei, la măriri mari, de până la 152-305x.
Cer senin!
David
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=240254&highlight=#240254
Comentarii
Trimiteți un comentariu