O noua sesiune scurta de observatii

 Aseara, 27.12.2024, dupa ce am terminat sesiunea de observatii cu binoclul, am decis sa fac observatii cu Dobsonianul de 200mm si ocularele zoom 8-24, plossl 4mm, intre ora 23 si 00:00. Era ger si imi inghetau mainile tot cu manusi, dar am vrut obligatoriu sa admir si cu telescopul obiecte ceresti inainte de culcare. Si in acest moment cand scriu vremea este excelenta, senin si insorit, sa speram ca va fi si la noapte asa.


Am observat:

- Planeta Marte, cu polul nord vizibil, albui si cateva regiuni mai intunecate. A trebuit sa ma concentrez bine ca sa vad aceste detalii, poate din cauza ocularului cu zoom sau de la ochii obositi de ecranele astea digitale;

- Pollux si Castor s-au vazut excelent, iar la Castor m-am dus pana la 150x si am aflat ca este o dubla frumoasa.

- Am admirat si Riga, care la magnificatii mari, de peste 150x, se vedea de parca avea lipit un companion, poate Beta Orionis B sau HD 33948. Dar Stellarium arata ca Beta Orionis B se afla la Sud de Rigel, iar cum dobsonianul intoarce imaginea de la oglinda, eu am vazut lipit in sus, deci cred ca am reusit sa observ acest companion.

Am admirat si stelele Alnilam, Alnitak si Mintaka, Saiph, Betelgeuse, Bellatrix si culorile frumoase ale acestora, alte stele duble nu am zarit.

Aldebaran portocaliu si stralucitor, iar Jupiter s-a vazut excelent, luminos si cu detalii fine, benzile sale, Marea Pata Rosie si cei 4 sateliti galieeni.

- M43 s-a vazut ca o nebulozitate foarte difuza, redusa cu o steluta in centru si parca se vedea si nebuloasa 'Running man' difuz, iar M42 s-a vazut excelent, luminos, alb-albastrui parca, cu trapezul in inima nebulaosei si un sir de stele langa trapez si am reusit sa observ si cateva detalii mai intunecoase, probabil Pons Schroteri si Sinus Lamontii, Occiput sau Sinus Gentilii.


Cer senin,

David

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Observatii multiple de iunie: stele variabile si DSO

Calea Lactee - Mai 2025

Alerta Aurora Boreala Romania si Europa