O scurta sesiune de observatii

 Aseara, 05.11.2024, intre orele 23:00-00:00 am iesit la o scurta sesiune de observatii cu telescopul de 200mm, ocular zoom 8-24 si 4mm plossl, dupa o zi obositoare de invatat pt. bac.

Am observat:

- Jupiter, cu 2 benzi ecuatoriale si ceva detalii fine, s-a vazut foarte frumos. Parca se vedea la marginea discului si Marea Pata Rosie. Am observat si cei 4 luni galileeni, care se aflau in sir indian (Europa, Io, Ganymede si Callisto) + steaua 108 Tauri, care se afla aproape de planeta si de Europa. Din pacate nu am reusit sa observ Amalthea, doar daca observam cu cateva minute mai devreme.

- M42 Nebuloasa Orion, este pentru prima oara cand o vad pe cer negru, fara prezenta Lunii si mi-a placut foarte mult sa o admir zeci de minute. Parca era putin tridimensional. Nucleul era luminos cu trapezul in mijloc, iar spre exterior se vedea conturul intunecat al nebuloasei.

- M31 - vizibil frumos si clar, nucleu galbui luminos si parca se vedea slab un brat spre exterior.

- M32 - ca o steluta difuza langa M31

- M110 - se vedea mai difuz, slab vizibil, fara detalii.

- Am incercat si observarea lui M33 si a nebuloasei Ngc 604, dar din pacate nu am reusit sa o gasesc. In momentul acela mi s-a stricat RDF-ul (si azi incerc sa-l repar), iar cautatorul 6x30 doar stelele mai luminoase se vad in el, deci nu stiu daca mareste de 6x.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Observatii multiple de iunie: stele variabile si DSO

Calea Lactee - Mai 2025

Alerta Aurora Boreala Romania si Europa